Упис првака

Поштовани родитељи

Полазак детета у школу је важан  догађај у детињству и значајна промена у животу. То је почетак пута у свет одраслих. Како ће се дете снаћи на том путу зависи од сардање између Вас – родитеља и нас – учитеља. Ваш задатак јесте да деци бираним речима објасните где долазе и шта их очекује, као и да их благовремено информишете о будућим обавезама.

Наш задатак, као учитеља и школе као институције, јесте да заштитимо најбоље интересе сваког детета, и ми смо томе веома посвећени. У нашој школи Ваше дете стиче образовање, васпитање  и социјализацију у складу са највишим прописаним стандардима. Ми смо ту ради деце – ради сваког детета које нам је поверено.

Да бисмо остварили циљеве и свим ученицима обезбедили добре услове за живот у школи и учење, предвидели смо како деца  у школи треба да се понашају, међусобно опходе, комуницирају и остварују своја права. Да бисмо сваком детету омогућили оптималан развој, потребна нам је Ваша подршка. Прво што ћемо Вас замолити – нека дете само извршава своје обавезе. Све што урадите уместо њега одложиће његов развој. Зато, не радите  оно што треба да уради Ваше дете.

Шта дете зна и не зна при поласку у школу, није тако важно. Важно је да зна где и зашто је дошло и да има развијене навике заједничког живота – да уме да саслуша онога ко говори, да уме и може да седи на додељеном месту и ради оно што му се каже, да поштује другу децу, чека на ред и слично. То су нека од питања на којима ћемо сарађивати од првог дана.

Добро нам дошли!

Ваши учитељи.

Најбоља припрема за школу је игра

Следеће игре су одлична припрема за учење.

 • У свакодневним ситуацијама замолите дете да вам дода три бомбоне, два тањира, четири наранџе…
 • Дајте му задатак да одреди: велико-мало, испред – иза, горе – доле, шта не припада овој групи.
 • Нека вам дете помаже при свакодневним пословима
 • Заједнички направите календар годишњих доба, нека га дете ослика, а ви испричајте карактеристике тог годишњег доба.
 • Корисне су и игре разврставања, сабирања и одузимања – сакупимо каменчиће, старе карте, чепове, коцке или сл.
 • Током шетње нека вам чита бројеве на аутомобилским таблицама.
 • На слово, на слово“ је игра са што више речи наизменично, која почињу са задатим словом. Дете на тај начин проширује речник.
 • Нека дете нађе реч која се римује са речју коју сте задали и обрнуто
 • Занимљива је и игра „Погоди кога сам замислио?“ где дете поставља питања, а ви одговарате са да или не.
 • Анализу и синтезу речи вежбамо с дететом тако да усмено растављамо реч на слова:   к-у-ћ-а, м-о-р-е…

Шта би дете требало да зна пре поласка у школу

 • Име и презиме и адресу становања
 • Број телефона чланова породице
 • Именовање боја
 • Доба дана
 • Поздрављање њему познатих особа

Обавештење о упису ученика у први разред за школску 2021/2022. годину

Поштовани родитељи/други законски заступници,
Захваљујемо Вам се што сте исказали заинтересованост за упис деце у нашу школу.

Упис у основну школу обавезан је за децу рођену од 1.марта 2014. до 1. марта 2015. године.
Деца рођена између 1. марта и 1. септембра 2015. године, а чији родитељи желе да она пођу раније у школу, могу да се пријаве за проверу спремности за полазак у први разред.
У школу се може уписати и дете старије од 7 година и 6 месеци, ако због болести или других оправданих разлога није уписано у школу.
Родитељи/законски заступници треба да преко портала е-Управа од 1. 4. 2021.године изврше пријаву детета за упис у основну школу.
Након тога, на порталу www.euprava.gov.rs биће доступна услуга еЗаказивање термина за упис и тестирање детета.
Документацију потребну за упис детета прибављаће школа електронским путем: извод из матичне књиге рођених, пријаву места становања за дете, док се потврда о завршеном предшколском програму коју издаје вртић прилаже накнадно.
Важна напомена:
• Обавезан лекарски преглед је предуслов за упис детета у први разред
• Потребно је Уверење (до издавања уверења – Потврда) предшколске установе о похађању предшколског програма
Чланом 55. Став 17., 18. и 19. Закона о основном образовању и васпитању (“СЛ. Гласник РС “, бр. 55/13, 101/17,27/18 и 10/19) прописано је да је школа дужна да упише свако дете са подручја школе, а да може да упише и дете са подручија друге школе, на захтев родитеља, у складу са просторним и кадровским могућностима школе.

Молимо све родитеље који би желели да им дете похађа нашу школу (први разред школске 2021/2022. год. ) , а који територијално не припадају нашој школи, да своје захтеве доставе секретару школе до 01.02.2021. године. Oбзиром на епидемиолошку ситуацију у земљи,захтеве можете доставити и путем имејла на адресу:

sekretаr.milicevic@gmail.com

Подсећамо родитеље чија деца већ похађају нашу школу, који желе да своју млађу децу упишу у нашу школу, а територијално не припадају школи, такође морају да доставе своје захтеве секретару школе најкасније до 01. 02. 2021. године.

Обавештење о упису у први разред школске 2021/2022. године

Поштовани родитељи/други законски заступници,

Апликација еЗаказивање ће Вам бити доступна од 22. марта до 28. маја 2021. године, и преко ње ћете моћи да закажете термин за упис и тестирање у нашој основној школи. Уколико родитељ није у могућности да закаже термин електронским путем, потребно је да контактира школу како би запослени у име родитеља заказали термин за тестирање детета у поменутој апликацији.

Овлашћена лица школе су у обавези да до 01. априла 2021. године унесу све примљене захтеве за упис деце у школу која јој територијално не припадају, а које су школе примиле у предвиђеном року. Унос података од стране овлашћених лица школе обавља се због тога што сама апликација еЗаказивање не дозвољава могућност да родитељи будућих првака закажу термин за децу која територијално не припадају нашој основној школи.

Упис ученика у први разред основне школе, у складу са заказаним терминима, обавља се у периоду од 01. априла до 31. маја 2021. године, када ће педагог или психолог извршити тестирање ученика.

Родитељи приликом уписа детета нису у обавези да донесу документа у папирном облику (подаци из матичних књига рођених, евиденције пребивалишта и здравственог информационог система се прибављају по службеној дужности, електронским путем). Изузетно, ако је лекарски преглед обављен код приватног лекара, биће потребно да га родитељ донесе у школу. Потврде о обављеном обавезном предшколском програму прибављају школе по службеној дужности, али родитељи могу ради скраћења процедуре поменуту потврду донети на дан тестирања детета.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја обезбедило је подршку родитељима у вези са еЗаказивањем термина за упис и тестирање детета у ОШ. Сва питања и недоумице у вези са заказивањем термина могу се поставити на контакт телефон 011/7350-557.

Информација за родитеље у вези са еЗаказивањем термина за упис и тестирање  детета у ОШ

И ове године родитељи / други законски заступници који су грађани Републике Србије могу електронским путем да закажу на Порталу еУправа термин за упис и тестирање детета у основну школу покретањем услуге еЗаказивање термина за упис и тестирање детета у ОШ.

Потребно је да:

 • Будете регистрован корисник, односно имате креиран налог на државном порталу за електронску идентификацију eID.gov.rs
 • Покренете услугу на Порталу еУправа (Услуге → Образовање → еЗаказивање термина у ОШ)
 • Закажете термин у школи којој Ваше дете територијално припада

Приликом уписа није потребно да прилажете документа, јер ће их школа прибавити по службеној дужности, и то:

 • Извод из матичне књиге рођених
 • Уверење о пребивалишту
 • Уверење о похађању припремног предшколског програма
 • Потврду о обављеном лекарском прегледу – лекарско уверење*

* Изузетак је само лекарско уверење уколико сте преглед обавили код приватног лекара.

Напомена 1: Термин можете да откажете 24 часа раније. Уколико не откажете термин и не дођете у заказаном термину у школу, систем Вам неће дозволити да наредних 14 дана резервишете нови термин за упис и тестирање детета у основну школу електронским путем. У том случају, родитељи ће морати директно да се обрате школи и закажу нови термин.

Напомена 2: Уколико имате додатна питања и недоумице у вези са заказивањем термина, обратите се контакт центру на 011/73-505-57. Телефонска подршка доступна је од 22. марта 2021. године и током трајања уписа у основне школе сваког радног дана од 7.30 до 15.30 часова.

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ КОЈИ СУ ПОДНЕЛИ МОЛБУ ЗА УПИС УЧЕНИКА У ПРВИ РАЗРЕД ШКОЛСКЕ 2021/22. ГОДИНЕ, А КОЈИ ТЕРИТОРИЈАЛНО НЕ ПРИПАДАЈУ ШКОЛИ

Имајући у виду да свакодневно примамо велики број позива и мејлова, а у вези је са немогућношћу да одаберете термин тестирања за ваше дете, обавештавамо вас да ћете обавештење о истом добити од стране школе. Информацију везану за термин тестирања, уколико  молба буде одобрена, благовремено ће вам проследити секретар школе, након што претходно завршимо тестирање ученика којима је систем дозволио унос термина. Такође вас обавештавамо да је школа унела у систем податке за сву децу чији су родитељи поднели молбу за упис у први разред школске 2021/22. године, а који територијално не припадају школи. Све информације у вези са уписом можете пратити на сајту школе.

Захваљујемо се на сарадњи,

Тони Миливојевић,

директор школе